Arctic Design Capital

Rovaniemi on maailmanlaajuinen Arctic Design Capital®

Rovaniemen kaupunki on rekisteröinyt tavaramerkin Arctic Design Capital® Euroopan unionin alueella sekä Kiinassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Venäjän federaatiossa.

 

Rovaniemi on arktisen muotoilun pääkaupunki, ja on tunnustettu yhdeksi kansallisen muotoiluohjelman muotoilukeskuksista. Arktinen muotoilu sisältyy kansalliseen arktiseen strategiaan.

 

Rovaniemi on inspiroiva kaupunki, ja arktisista olosuhteista huolimatta älykäs muotoilu tekee Rovaniemestä toimivan ja elävän kaupungin ympäri vuoden. Rovaniemen kaupunki on kerännyt merkittävää kokemusta kaupunkisuunnittelusta, kaavoituksesta ja arkkitehtuurista, lumihuollosta, talviteknologiasta ja liikenteestä sekä kaupunkikulttuurista arktisissa olosuhteissa.

 

Rovaniemen kaupunki, alueen yritykset sekä Lapin yliopiston Arktinen keskus ja taiteiden tiedekunta ovat alan asiantuntijoita. Ne ovat sitoutuneet kehittämistyöhön arktisen muotoilun avulla. 

 

Yritykset hyödyntävät arktisia olosuhteita ja muotoilua, samoin tapahtumat kuten Arctic Lapland Rally, Arctic Design Week, Rovaniemi Arctic Spirit ja Arctic Business Forum. 

 

Rovaniemi toimii aktiivisesti arktisuuteen liittyvissä kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa 

 

Rovaniemen kaupunki on ollut talvikaupunkien maailmanlaajuisen World Winter Cities Association for Mayors -verkoston jäsen vuodesta 2014. Tällä hetkellä WWCAM -verkostossa on 21 kaupunkia 10:stä maasta. 

Rovaniemen kaupunki on jäsen myös vuonna 2019 perustetussa Arktisten kaupunkien kaupunginjohtajien foorumissa (Arctic Mayors’ Forum). Verkoston jäsenet (14 kpl) ja tarkkailijajäsenet (2 kpl) edustavat kaikkia arktisen alueen maita.

Kaupunkimme on aktiivisena jäsenenä myös World Design Weeks -verkostossa, jossa ovat mukana globaalisti kaikki merkittävimmät muotoiluviikot. Rovaniemen kaupunki on vetovastuussa erityisesti vastuullisen arktisen muotoilun kehittämisestä. 

 

Maailman pohjoisin muotoiluviikko, Arctic Design Week, järjestetään Rovaniemellä vuosittain viikolla 12 maaliskuussa. 

 

Viikko kokoaa muotoilun asiantuntijat ja yritykset, kaupunkilaiset ja matkailijat yhteen ja se kokoaa osallistujia lukuisista eri maista. 

 

Arctic Design Weekin ohjelmaan kuuluu kaupunkifestivaaliohjelmia, näyttelyitä, seminaareja, keskusteluja, design-putiikkeja, muotinäytöksiä sekä lukuisia muita mielenkiintoisia tapahtumia.