Mitä on arktinen muotoilu

Arktinen muotoilu on uuden luomista kestävästi ja vastuullisesti 

Arktisen muotoilun tehtävä on tukea arktisen alueen kestävää kehittämistä. Täällä ääriolosuhteissa on aina osattu kunnioittaa niukkoja resursseja, luonnon kestävyyttä ja käytännöllisyyttä. 

Arktinen muotoilu on erityisosaamista yritysten tuotteiden, palveluiden ja strategioiden kehittämiselle. Se on kasvavassa määrin työkalu myös julkisen sektorin palvelusisältöjen kehittämiselle. 

Arktisen alueen erityislaatuisten kulttuurien, olosuhteiden ja ympäristön tunteminen ovat arktisen muotoilun asiantuntijoille vastuullisen suunnittelun lähtökohta.

Kestävyys on hyvän muotoilun edellytys

Arktisessa muotoilussa toimivuus ja kestävyys ovat suunnittelun johtavia ominaisuuksia. 

Pohjoismainen muotoilu on aina korostanut toimivuutta ja saavutettavuutta estetiikan rinnalla. Tänään toimivuus ja saavutettavuus ovat entistä painokkaammin esillä kestävän kehityksen vaatimusten vuoksi. 

Tuotteiden ja palveluiden kestävä elinkaari on arktisen muotoilun keskiössä. Halutaan huomioida raaka-aineiden käytön ja tuotteiden kulutuksen vaikutukset ympäristölle pitkällä aikavälillä.

Arktinen muotoilu on investointi tulevaisuuteen

Investointi muotoiluosaamiseen on yritykselle investointi kaupalliseen menestymiseen ja tulevaisuuteen. 

Muotoiluosaaminen voi näkyä:

 • tuotteen miellyttävässä ulkomuodossa
 • palvelun sujuvuudessa
 • hyvässä asiakaskokemuksessa
 • houkuttelevassa brändissä
 • parhaimmillaan kaikissa näissä.    

Kysyimme Arctic Design Awards elämäntyöpalkinnon saajilta, miten he määrittelevät arktisen muotoilun. Näin he vastasivat.

Muotoilija Heikki Koivurova,  elämäntyöpalkinto 2022,

“Ehkäpä arktinen muotoilu on konstailematonta ja aikaa kestävää – ihan niinkuin arktisella alueella toimineiden ihmisten arkipäivän välineetkin ovat aina olleet. Niukkoja resursseja on osattu ja on syytä käyttää viisaasti. Pullistelematta. Ja epäolenaisia toiminteita korostamatta. Kaiken taustalla on siis tietty ”rehellisyys” ja myös yksilön – ja luonnon kunnioitus. Usein myös nokkeluus, eli sama tarvekalu tekee monta hommaa yhtäaikaa. Pitkien välimatkojen ja vaikeakulkuisen maaston takia epäoleelliset asiat vaan karsiutuu: Kippuranokkainen kenkä on suksiside itsessään, rakovalkea täyttää ”pesän” automaattisesti, turvekammin pimeys ei houkuta hyttysiä, sudet syövät häiriköityneet lajitoverinsa (”susikatiska”), puukko on ruokailuväline, tappoväline, tarvekalujen tekoväline jne jne.

Täällä – jos missä – vähemmän on enemmän!”

Heikki Koivurova

Kunniatohtori Anu Pentik,  elämäntyöpalkinto v 2020,

 

”Onko arktisuus tunnetila vai aitoa kokemusta? Pitäisikö muotoilijan asua pohjoisilla alueilla?

Olen yli 50-vuotta havainnoinut pohjoista vuodenkiertoa. Jään ja lumen voimavärit, pimeys, revontulet, kevään nopea puhkeaminen, taivaan värit ja ruska.  – voimakasta !

Kun tein pari vuotta sitten uutta  keraamista KUKSASARJAA  pohdin saanko muotoon selkeyttä, puhtautta ja rauhaa  – ei mitään turhaa.  Tähän tiivistyy minun miestäni arktisen muotoilun viesti.”

Anu Pentik

Teollisuusneuvos Antero Ikäheimo, elämäntyöpalkinto 2019,

”Ostin Ruotsista v.1970 puisten Nola leikkipaikkavälineiden valmistusoikeudet tarkoituksena hyödyntää pohjoisilla alueilla hitaasti kasvavaa mäntyä. Pääsin nopeasti alkuun jo koetelluilla tuotteilla. Pian sain kokea, että tuotteiden sarjakoot olivat pieniä ja pääosin koottujen tuotteiden rahtikustannukset kalliita.

Totesin jo varhain, että kotimaan markkinat eivät ole riittävät. Päättelin, että oikealla moduulijärjestelmällä ja siihen perustuvilla komponenteilla päästään pitempiin tuotantosarjoihin, taloudellisimpiin pakkauksiin ja monipuolisiin tuotevariaatioihin ja edullisempiin rahtikustannuksiin. Itseoppineena tuotesuunnittelijana sain nopeasti palautetta karkeasta hirsiarkkitehtuurista, jonka kehittämiseen sain mukaan useita Suomen silloin tunnetuimpia muotoilijoita. Näin tuotteemme saivat vähitellen kehittyneempiä muotoja.

Ennen 80-luvun puoliväliä omat suunnittelijamme paneutuivat 3d –suunnittelujärjestelmään, joka johti meidät aivan uudelle tasolle tuote- ja aluesuunnittelussa.

Tänään noin 30 suunnittelijaamme sekä muotoilijaamme täydentävät mallistoamme paitsi pohjoisen puulla myös elektroniikalla, metallirakenteilla ja muovilla, mutta myös ruostumattomalla teräksellä. Kun tuotteemme kestävät parhaimmillaan vuosikymmeniä niin arktisissa kuin trooppisissakin olosuhteissa sekä visuaalisesti että rakenteellisesti, voimme todeta suunnitelleemme tuotteemme hyvin.”

Kysyimme Creative North Sessions -tapahtumien inspiraatiopuhujilta ja muotoilijaisänniltä, miten he määrittelevät arktisen muotoilun. Näin he vastasivat.

Arkkitehti Aleksi Niemeläinen, Futudesign Oy, Helsinki

”Pohjoisen muotoilun tärkeät teemat 2030:

 • minimalismi = resurssiviisaus
 • kiertotalous = käytetään asiat loppuun
 • ratkaisukeskeisyys = mihin ja miten
 • rauhallisuus = vastine tietotulvalle
 • shamanismi = omaperäisyys

Pohjoinen muotoilu = ihmiset:

 • auttavaisuus
 • suoraselkäisyys
 • rohkeus
 • ratkaisukeskeisyys”

 

Arkkitehti Aleksi Niemeläinen