Rovaniemen TKI-palvelut edistävät tuote-, palvelu- tai sosiaalisten innovaatioiden syntymistä
TKI-palvelut auttavat yrityksiä kehittämään ketterästi uutta, hyödyntämään tutkimustietoa, jalostamaan kehittynyt tapa toimia uudella tavalla.
Tavoitteena on edistää tuote-, palvelu- tai sosiaalisten innovaatioiden syntymistä.
Haluamme luoda ekosysteemejä, joissa luovalle ajattelulle, testaamiselle ja toiminnalle annetaan tilaa ja resursseja.
Hyvät TKI-palvelut yhdistävät huippututkimuksen, soveltavan toiminnan ja yritystoiminnan yhteistyön sekä erilaiset testausympäristöt. TKI-työn ja sen johtamisen tavoitteena on kilpailuedun kasvattaminen.
Yritysten TKI-työn ja uudistumisen tukeminen on keskeinen osa kuntien elinvoimapolitiikkaa.
Business Rovaniemi on kehittänyt alueen yrityksiä palvelevan Ponnahus-TKI-palvelun alueen yhteistyöverkoston kanssa.
Ponnahuksen logo on saanut muotonsa kielasta. Kauan sitten joku on saanut idean kätevästä juoksusilmukasta, ja jalostanut sen poronluusta. Ehkä on tarvittu paljonkin testausta, ennen kuin kiela on hioutunut optimaaliseen muotoon. Kiela symboloi tilaisuuksiin tarttumista, onhan se ratkaisevassa roolissa, kun poroja otetaan kiinni. Kaksi reikää muodostaa iso ja pieni -parin: pienestä voi kehittyä jotain suurta.
Ponnahus on kehitetty yhteistyössä Lapin yliopiston, Lapin Ammattikorkeakoulun ja Redun kanssa.
Ponnahus – ideasta rahaksi
Business Rovaniemi on koonnut Rovaniemen kaikki TKI-palvelut idean kaupallistamiseen yhtenäiseksi palvelukokonaisuudeksi nimeltä Ponnahus.
PONNAHUS on ponnahduslauta markkinoille uuden tuotteen kanssa. Ponnahus vie yrityksen tehokkaasti läpi TKI-prosessin. Ehkäpä yrittäjä on pallotellut ideaansa kollegoiden kanssa yhteisessä Liikahuksessa. Nyt on aika tehdä Ponnahus menestykseen.
Ponnahus auttaa pk-yrityksiä hyvän idean tuotekehityksessä ja kaupallistamisessa. Ponnahus yhdistää ainutlaatuisella tavalla julkisia ja yksityisiä palveluja.
Yrittäjää palvelee koko prosessin ajan nimetty Ponnahus-tiimi, joka auttaa valitsemaan tarpeisiin parhaiten sopivat palvelut julkisesta ja yksityisestä tarjonnasta.
Ponnahuksen tuottavat Business Rovaniemi, Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu ja Redu sekä yhteistyössä alueen yksityisiä palveluntuottajia tarpeen mukaan.
Viiden askeleen malli
Ponnahus on kustannustehokas kokonaisuus, jossa yrittäjä päättää valittavat kumppanit. Business Rovaniemi auttaa löytämään ja ratkaisemaan oikea-aikaiset toimenpiteet ja toimivimmat rahoitusinstrumentit.
Ensimmäinen askel – idean koeponnistus eli menestyspotentiaalin arviointi – on maksuton.
Prototyyppivaiheessa osa palveluista on maksuttomia, osa maksullisia. Tässä vaiheessa tarkentuvat projektin kustannukset ja saat apua rahoituksen järjestämiseen.
Kaupallistamis- ja lanseerausvaiheet ovat maksullisia. Yrittäjä päättää, mitä palveluja käyttää, ja Ponnahus-tiimi auttaa kilpailutuksessa.
- TKI-startti
Tulos: aikataulutettu projektisuunnitelma, jonka avulla voit jo lähestyä rahoittajia.
Ideaasi testataan markkinatiedon valossa. Paljonko sillä on potentiaalia, kilpailukykyä ja kysyntää? Millaisia kehitysresursseja ja rahoitusta tarvitset?
- Suunnittelu ja muotoilu
Tulos: käyttäjälähtöiset muotoiluratkaisut, jonka avulla voidaan tuottaa prototyypit.
Ideaasi muotoillaan käyttäjälähtöisesti. Uutuusarvo, patentoitavuus? Miten tuotetaan, materiaalit, menetelmät?
- Protoaminen
Tulos: toimenpideohjelma. Miten ideasi voidaan parhaiten prototypoida ja kaupallistaa ja mitä uusi tuote vaatii tuotannoltasi
Tehdään testauksia, tuotekehitystä ja lisätutkimuksia. Viilataan tuotannonohjaus kuntoon ja kartoitetaan mahdolliset koulutus- ja rekrytointitarpeet.
4. Kaupallistaminen
Tulos: kaupallistamissuunnitelma, jonka avulla valmistaudut lanseeraukseen ja teet tarvittavat toimeksiannot
Tuotteesi saa brändin, hintalapun ja jakelukanavat.
5. Lanseeraus
Tulos: kattava lanseeraussuunnitelma, jolla viet tuotteesi asiakkaiden tietoisuuteen
Lanseeraussuunnitelma sisältää markkinointiviestintäsuunnitelman, media- ja kanavavalinnat, aikataulun, tavoitteet, mittarit ja budjetin.
Nämä kaikki alueen yli 40 TKI-palveluympäristöä ovat käytössäsi!
Yritysten TKI-prosesseissa käytettävissä ovat Lapin alueen tasokkaat innovaatioympäristöt. Alta löydät osan erilaiseen tarpeeseen hyödynnettävät palvelualustat. Kysy lisää Business Rovaniemen yrityskehittäjiltä.
Kehittämisalustat ja laboratoriot
Sinco-lab
Hyvinvointipysäkki
FrostBit – ohjelmistotekniikan laboratorio
ELMA elektroniikka ja materiaalilaboratorio
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan laboratorio
Geofysiikan laboratorio
Demopajat ja muotoiluklinikat
Arcta – muotoilun ja taiteen osaamiskeskus
Redun demopajat
Redun 3D tulostusyksiköt
Simulaatioympäristöt
Virtuaali-tilat: mm. sairaala
Digitaalinen käyttäjäkokemuksen ympäristö
Testausympäristöt
Olosuhdetestaukset
LUKE agrifood
Rovaniemen kaupungin palveluyksiköt
Uutuuksia Arctassa (valmistuu vuonna 2023):
Fab Lab (entinen Pikamallilaboratorio)
Fablab tarjoaa nykyaikaiset puitteet nopealle mallinvalmistukselle osana tuotekehitystä. Laboratorio toimii kehittämisympäristönä uusille tuoteideoille.
Mallinvalmistuksessa hyödynnetään erilaisia nopeita tietokoneavusteisia menetelmiä, kuten laserleikkaus, vesileikkaus, CNC-jyrsintä ja 3D-tulostusta.
XR Lab
XR Lab on laajennettuun todellisuuteen keskittyvä kehitysympäristö, jossa voidaan luoda ja testata virtuaalisia konsepteja ja -kokemuksia. Käytössä on erilaisia virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) teknologioita joiden avulla voidaan esimerkiksi luoda ja testata tuote- ja palvelukonseptejä. Laboratorio tarjoa laajat mahdollisuudet 3D-ympäristöjen simulointiin ja 360-kuvausmenetelmien valjastamiselle.
Miksi Ponnahus auttaa?
- Yritys varmistaa tuotteen eväät menestykseen heti alussa tuoreen markkinatiedon avulla. Ulkopuoliset asiantuntijat näkevät mahdollisuudet ja kriittiset pisteet, joita ei itse huomaa.
- Yritys vie varmimmin idean toimivaksi tuotteeksi suorinta tietä. ja tekee osuvia toimenpiteitä oikeassa järjestyksessä.
- Etenee nopeasti prototyyppivaiheeseen.
- Yrittäjää palvelevat Suomen tasokkaimpiin kuuluvat protopajat, testausympäristöt ja laboratoriot, joista löytyvät nykyaikaiset menetelmät ja osaaminen.
- Yrittäjä pääsee testaamaan tuotetta kunnolla oikeanlaisessa ympäristössä. Tarvittaessa koko kaupunki palvelee testialustana.
- Yrittäjä hyödyntää rahoitusmuotoja, jotka sopivat tilanteeseesi parhaiten.
- Yrittäjä ei sido liikaa omia resursseja tuotekehitykseen.
OTA YHTEYS YRITYSKEHITTÄJIIMME
Matti Impiö
Yrityskehittäjä
Matin tavoittaa nrosto 0400789551 sekä sähköpostilla matti.impio@rovaniemi.fi
Marko Merkkiniemi
Yrityskehittäjä
Markon tavoittaa numerosta 0400187250 sekä sähköpostilla marko.merkkiniemi@rovaniemi.fi