19 toukokuun, 2021

15. kerran järjestettävällä muotoiluviikolla luvassa arktista älykkyyttä

Arctic Design Weekillä on edessä juhlavuosi 2023 Vuosi 2023 on Arctic Design Weekin 15. vuosi, juhlavuosi. Maailman pohjoisin muotoiluviikko ja kaupunkifestivaali järjestetään viikolla 12 eli 20.-26.3.2022. Advisory Board päättämällä teemalla “Better future with Arctic Smartness” nostetaan esiin osaajia, tekijöitä ja tekoja sekä tarjotaan arktisia kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille ja matkailijoille. Juhlavuoden ohjelmistossa on runsaasti sisältöjä kulttuurinälkäiselle yleisölle, […]

Arctic Design Weekillä on edessä juhlavuosi 2023

Vuosi 2023 on Arctic Design Weekin 15. vuosi, juhlavuosi. Maailman pohjoisin muotoiluviikko ja kaupunkifestivaali järjestetään viikolla 12 eli 20.-26.3.2022. Advisory Board päättämällä teemalla “Better future with Arctic Smartness” nostetaan esiin osaajia, tekijöitä ja tekoja sekä tarjotaan arktisia kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille ja matkailijoille. Juhlavuoden ohjelmistossa on runsaasti sisältöjä kulttuurinälkäiselle yleisölle, kasvuhakuisille ja muotoiluorientoituneille yrittäjille sekä innovatiivisille suunnittelijoille ja opiskelijoille. Tiedossa on juhlakonsertteja, design-messut, Inno-maratoneja, näyttelyitä, foorumeita, design-workshopeja, elokuvia, ulkoilmatapahtumia ja installaatioita. Festivaalikeskus rakentuu jälleen kaupungin historialliseen Alaruokasen taloon. 

Arctic Design Weekin kantavana, pitkäkestoisena kattoteemana on vastuullisuus, joka esittelee kestävän ja vastuullisen muotoilun sekä liiketoiminnan menestyksellisimmät liikeideat sekä näyttävimmät kulttuuriteot. Juhlavuoden teemalla halutaan tukea muotoilun avulla tehtäviä kestäviä ratkaisuja arktiselle alueelle sekä kannustaa toimijoita hyödyntämään vastuullisen arktisen muotoilun osaamista ja menetelmiä.

Arctic Design Week on Euroopan ensimmäinen ympäristösertifioitu muotoiluviikko
Arctic Design Weekin ympäristöohjelma on vuoden työskentelyn tulos. Se auditoitiin kolmannen, riippumattoman osapuolen toimesta keväällä 2022. Ympäristöohjelma tukee vuosittaisen päätapahtuman jatkuvaa kehittämistä ja kasvustrategiaa. Rovaniemen muotoiluviikolle myönnetty Ekokompassin ympäristösertifikaatti on ensimmäinen muotoiluviikkojen kansainvälisessä verkostossa.  Se on myös ensimmäinen Rovaniemen kaupungin omistaman tapahtuman ympäristöauditointi.

Arctic Design Weekillä vastuullisuus on kaiken toiminnan ja ohjelmiston ytimessä. Se tarkoittaa välittämistä ympäristöstä ja ihmisistä sekä vastuunkantoa tuotteista ja hankintaketjuista. Se tarkoittaa myös vastuullisuuteen liittyvien tekojen esiin nostamista ja valistamista niin liiketoiminnoissa kuin yksityisessä kuluttamisessakin.

  • Olemme huomioineet ympäristönäkökohtia toiminnassamme jo pitkään, mutta Ekokompassi –auditointi keväällä 2022 on tuonut työskentelyymme entistä enemmän järjestelmällisyyttä, ulkopuolista perspektiiviä ja auttanut keskittymään kaikkein vaikuttavimpiin ympäristötekoihin.  Ekokompassiympäristöjärjestelmäämme olemme työstäneet vuodesta 2020 lähtien, systemaattisemmin kesästä 2021 alkaen. Ympäristöjärjestelmän avulla säästämme omia ja luonnon resursseja, sanoo muotoilupäällikkö Taina Torvela Business Rovaniemestä.

Ekokompassi on toimialariippumaton ympäristöjärjestelmä, joka pohjautuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin ja vastaa muita pohjoismaisia ympäristöjärjestelmiä. Ekokompassin omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen luonnonsuojeluliitto.
https://www.arcticdesignweek.fi/arctic-design-week/vastuullisuus/vastuullisuus-ohjelmasuunnittelussa/

 

Juhlavuoden teemana Better Future with Arctic Smartness

”Elämme luonnon kanssa. Ei ole muuta tapaa elää. Teemme älykkäästi. Ei ole varaa tehdä tyhmästi. Arktinen äly on maalaisjärkeä ja yhteyttä luontoon. Se näkyy muotoilussakin. Ujutamme arktisen älyn teknologiaan ja uusimman teknologian kaikkialle. Mahdollisuudet ovat rajattomat, kun yhdistämme arktisen älymme yli toimialojen. Tule mukaan muotoilemaan parempi tulevaisuus.” 

 

Uhanalainen tunturipöllö, Arctic Snowy Owl, on osa haavoittuvaa arktisen herkkää ekosysteemiä. Tämä kaunis vaelluslintu on Arctic Design Weekin, maailman pohjoisimman muotoilutapahtuman tunnus. Se kertoo viisaasta ja vastuullisista toimintatavoista sekä käytännöllisyyttä arvostavasta arktisesta muotoilusta.

Jaa: